Nagykunsági Református Egyházmegye

Hirdesd az Igét az iskolákban!- Nagykunsági összefoglaló

Tóth-Mihala Veronika, lelkipásztor, a program vezetője úgy véli, hogy az igehirdetésnél nincs szebb és áldottabb dolog. Hiszen Isten igéje – ha beszélünk róla, ha felolvassuk, ha elénekeljük – olyan módon tud hatni az emberekre, amit semmihez sem lehet hasonlítani. 
Ebben a szellemben – kapcsolódva a régi hagyományokhoz, az igehirdetés gyakorlatához és napjainkhoz – valósult meg 2015 őszén a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Nagykunsági Református Egyházmegye közös szervezésében a Hirdesd az Igét az iskolákban! elnevezésű programsorozat.

alt

A missziói napokat több helyszínen és különböző időpontokban rendezték meg Törökszentmiklóson, Karcagon, Mezőtúron és Berekfürdőn. A belső kommunikációt segítő esemény során az iskolákban végzett szolgálatok kerültek előtérbe, a középpontban pedig a 21. századi református küldetés állt. 
A lelkészek, hitoktatók, énektanárok és egyházi emberek különböző előadásokon, órákon és programokon vehettek részt.

Megismerkedhettek a drámapedagógia módszerével a hittantanításban: ahol a gyermekek saját maguk adták elő Saul történetét, azonosulva a karakterekkel, jobban megértve a történetet, játékosan ismerkedve a hittel. A hittantáborok, az ifjúsági istentiszteletek, a református pedagógia – megannyi téma, aminek a megbeszélésére talán máskor nem nyílt volna lehetőség.

Egy olyan platform született, ahol olyan eszmecserék és diskurzusok jöhettek létre, amelyek áldásosak voltak a résztvevők számára. Mindeközben a lelki gyakorlatokon és istentiszteleteken a hitük közös megélését tapasztalhatták meg.
Hogy a református iskolák továbbra is működőképesek legyenek, annak egy biztosítéka lehet csak, maga a református ember, a református közösségek – „…akikben a szolgálatnak és az áldozatnak lelke ég” – idézi Karácsony Sándor szavait Tóth-Mihala Veronika.

A rendezvénysorozat tovább folytatódik a többi egyházmegyében, addig is a nagykunsági programokon készült összefoglalókat itt meg lehet tekinteni:

Törökszentmiklós:

Karcag:

Mezőtúr:

Forrás: Szirák Sára, www.dehir.hu

Fotó: illusztráció